Bir yazılımcıya sorduk!

Benzer Konular

Bir yazılımcıya sorduk! #DijitalHayatlar

Bu yazımda her zamanki gibi faydalı kodlar paylaşmayacağım. O kodları üreten kişiyi sizin yanınıza getireceğim! #DijitalHayatlar etiketi ile paylaştığım ilk yazıda, Masomo Gaming'de back-end yazılımcı olarak çalışan Mete Bükük var. Eğer kendisine iletmek istediğiniz sorular olursa, yorum bölümünden yazabilirsiniz. Kendisine iletmeye çalışacağım. Şimdi gelin, röportaja geçelim.
Kısaca kendinizi tanıtır mısınız?

Ben Mete Bükük, 25 yaşındayım. Çukurova Üniversitesi Yazılım Mühendisliği mezunuyum. Lisans eğitimimden sonra Boğaziçi Üniversitesi’nde yüksek lisans eğitimimi tamamladım. Yaklaşık 5 senedir sektörde farklı şirket ve kurumlarda aktif olarak çalışıyorum. Şuanda İzmir’de bulunan Masomo Gaming adlı bir mobil oyun geliştirme şirketinde çalışıyorum. (Editörün notu: Masomo, 250 milyon doların üzerinde bir değerle Tencent Holding'e satılan Türk oyun şirketi.)

Yazılım ile nasıl tanıştınız?

Yazılım ile tanışmam 13-14 yaşlarımda gerçekleşti. Babamın çalıştığı okulda bulunan bir bilişim uzmanıyla o yaşlarda geçirdiğim vakit ve ettiğim sohbetler üzerine bu alana merak salıp ilk kodlarımı o yaşlarımda yazmaya başlamıştım :)

Aldığınız gelirden memnun musunuz? Yazılımcılar gerçekten de kolayca para kazanıyor mu?

Yazılımcının ne kadar para kazandığı, kişinin kendini ne denli geliştirebildiği ile doğru orantılı olarak değişmekte. Yıllarca eğitim alıp vasatın üzerinde bir gelir edinemeyen insanlarda var, aylık ve yıllık olarak çok büyük paralar kazananlarda. Kendi adıma şuan çalıştığım şirkette kazandığım gelirden memnunum.Bir yazılımcıya sorduk! #DijitalHayatlar

Sektörde yazılımcı olarak iş bulmak kolay mı?

Sektör gün geçtikçe gelişiyor, ve çok yeni iş imkanları ortaya çıkıyor. Kendini geliştiren ve üzerine koyan insan sayısı az olduğundan iyi eğitim almış ve kendini yeterli seviyede geliştirmiş olan bir kişinin iyi bir iş bulabilmesi aslında çok kolay.

"Gerçekten de ben yazılımcıyım!" diyebilmek için neler yapmak gerekli?

Bence en önemlisi üretmek. Üretim olmadığı sürece aylarca kod yazmaya devam edebiliriz. Fakat ortaya bir şey koyup, daha sonra insanlardan bu ürün hakkında feedback (geridönüt) almak insanı ruhen bir şeyler yazabildiğine ve bu işi yapabildiğine ikna eden en etkili yol.

Türkiye'deki istihdam oranına göre; Hangi alana Yönelmemizi tavsiye edersiniz ? (Front-end,Back-End, Mobil vs)

Bu şirketten şirkete değişkenlik gösterse de maalesef ülkemizde bunun bir ayrımı yok. Çoğu şirket veya firma full-stack dediğimiz developer arayışı içerisinde. Sebebi tahmin ettiğiniz üzere az maaş ödemesi. Fakat dünya genelinde düşünecek olursak mobil uygulama özellikle ios geliştirmenin geleceği çok parlak.

Yazılım Mühendisliği ve Bilgisayar Mühendisliği arasında belirtebileceğiniz "uçuk" farklar bulunuyor mu?

Bilgisayar mühendisliği , bilgisayar bilimidir. Yazılım Mühendisliği ise bilgisayar mühendisliğinin bir alt dalı olarak adlandırılabilir. Eğer donanıma ilginiz var ise bilgisayar mühendisliği, yok sadece yazılım tarafında iş yapmak istiyorum derseniz de Yazılım Mühendisliği tercih etmenizde yarar var.

Yazılım Mühendisliği veya Bilgisayar Mühendisliği öğrencilerine verebileceğiniz tavsiyeler nedir?

Mümkün olduğunca İngilizcenizi geliştirin. Okulda verilen derslerin kitapları Türkçe olsa dahi İngilizce versiyonunu edinmeyi ve onun üzerinde çalışmaya özen gösterin. Okul bittikten sonra kariyerinize oldukça büyük artısı olacaktır.

Algoritma ve algoritma sistemini çözmeden yazılım öğrenmeye başlamanın zararı var mı?Varsa nedir?

Zararı var mı yok mu bilemiyorum. Fakat herkese önerim herhangi bir dil veya yapı öğrenmeden önce algoritma yapılarını ve algoritma mantığını kavramaları. Bu sayede geliştirdikleri projelerde daha kolay adımlar atabileceklerdir.Bir yazılımcıya sorduk! #DijitalHayatlar

Yazılıma başlangıç yapmak isteyenlere hangi dili/dilleri önerirsiniz?

Hangi alanda faaliyet gösterileceğine göre değişir. Front-end geliştirmek isteyenler için elbette HTML, CSS, ve Javascript öğrenilmeli. Back-end tarafında ise ASP.net, PHP gibi dilleri öğrenmek ayrıca Mysql, Mssql gibi veritabanı sistemlerini öğrenmek oldukça önemli. Şu öneride bulunabilirim günümüz ve geleceğin en popüler teknolojisi Javascript. Javascript'i ve Javascript'e ait frameworklere iyi derecede olmak size çok büyük avantaj sağlayacaktır.

Bir dilden diğerine geçerken, öğrenmenizi hızlandıracak bir metod varsa bizimle paylaşır mısınız ?

Çoğu programlama dili birbiriyle çok benzer özellikler taşımakta. Bu nedenle özel bir metodum yok fakat bir programlama dili öğrendikten sonra gerisini öğrenebilmek çok basit gelecektir.

Gerçekten yazılım dilini iyi biliyorsan üniversite eğitimi önemli midir?

Bu çok tartışılan bir durum. Elbette yazılım okul olmadan da bireyin kendini geliştirebileceği bir alan. Fakat ülkemizde ve dünyada sektörde yer edinebilmek için eğitim almış olmak oldukça önemli. Ayrıca üniversitenin de çok büyük artılar katacağı tartışılmaz.

Yurt dışında, Silikon Vadisi tarzı yerlere nasıl başvururuz veya nasıl davet alırız? Kısacası hedefi yurt dışı olan birine öneriniz nedir?

Şirketlerin kariyer sayfaları var bu gibi yerlerden açık pozisyonlara başvuruda bulunabilirsiniz. Davet almak için kendinizi geliştirmenizin yanı sıra topluluğa katkıda bulunacak işler yapmanız veya ürünler üretmeniz oldukça önemlisi. En basiti Github üzerinde yayınlayacağınız projeleriniz ile şirketlerin ilgisini çekebilirsiniz.

Birçok kişiye danışarak oluşturduğumuz röportaj sorularımızı, detaylı ve açıklayıcı bir biçimde yanıtladığı için Mete Bükük'e teşekkür ederim

bu siteye girip girip ağlıyorum, okuyucu dostum sen de hoş geldin

Yazıyı paylaş