Blogger 301 Yönlendirmesi nasıl yapılır?

Benzer Konular

Daha önce hiç Blogger üzerinde alan adı değiştirdiniz mi? Böyle bir derde sahip çok insan yoktur ancak başınıza denk geldiyse çok başınızı ağrıtır. Ancak bu yazımızda Blogger 301 yönlendirmesi nasıl yapılır sorusunun kesin cevabını vereceğim!

Blogger Domain Değiştirme Sonrası 301 Yönlendirmesi

Öncelikle, bu kodun çalışma mantığı hakkındı biraz bilgi vereceğim. Diyelim ki, Blogger üzerinden bir web sitesi oluşturdunuz ve sitenize bir alan adı bağladınız. Bu alan adına deneme.com diyeceğim. 

Bu alan adı ile siteniz Google, Yandex gibi arama motorlarında güzel yerlere geldi ancak bu alan adını alırken hoşunuza gitmesine rağmen kullandıkça bu alan adı sizi rahatsız etti, yeni bir alan adı satın aldınız; web sitenize bu alan adını eklemek istiyorsunuz.

Sizinle paylaşacağımız bu yöntem ile ziyaretçi sayınız düşmeyecek! Çünkü bu kod, eski alan adınızdaki tüm bağlantıları yenisine yönlendirecek. 

Diyelim ki, deneme.com/iletisim gibi bir sayfanız var. Bu yöntemi uyguladıktan sonra deneme.com/iletisim adresine giriş yapan birisi yenisiteadi.com/iletisim adresine doğrudan yönlendirilecek. Ne kadar güzel değil mi?

Ancak, burada bir sorun karşınıza çıkacaktır: Blogger .htacess desteklemez.

htacess nedir, neden kullanılır?

Tam olarak yukarıda anlattığımız durum için kullanılmaktadır. Yani eğer siz eski bir alan adını yenisiyle değiştirmek istiyor ve aynı zamanda bunu arama motorlarındaki yerinizi ve sitenizin hitlerini kaybetmeden yapmak istiyorsanız, htacess dosyasını kullanırsınız. 

Ancak bu yöntem, Blogger'ın FTP altyapısı desteklememesi nedeni ile Blogger sitelerinde kullanılamamaktadır.

Blogger Domain Değiştirme Sonrası 301 Yönlendirmesi

Htacess'den kısaca bahsettim. Blogger üzerinde böyle bir işlem yapmak ne yazık ki mümkün değil. Biz bunu tema kodlarımızın arasına ekleyeceğimiz bir Javascript kodu ile en az zararı yakalayarak çözeceğiz. Bu yöntem dışında, internette meta refresh kodları ve türevleri kodları görmüşsünüzdür. O tarz kodlar ile bir siteyi diğer bir siteye yönlendirmek, spam etkisi yaratır. O yüzden kullanmanızı tavsiye etmiyorum. 

Kısaca bazı teknik detaylardan bahsettiğime göre, şimdi bu işlemi nasıl yapabileceğinizi size anlatacağım. Öncelikle, Blogger üzerinde yeni bir blog oluşturup, kullanmak istemediğiniz, ilk paragrafta deneme.com olarak adlandırdığımız alan adını, bu bloga bağlamanız gerekmekte.

Daha sonra, yeni oluşturduğunuz bu blogun tasarım ayarlarında ufak değişiklikler yapacağız. Sol menüden Tema seçeneğini seçip 3 nokta işaretine basıyor ve Klasik temaya geç tuşuna tıklıyoruz. Burada sizi bir editör karşılayacaktır, sitenize göz attığınızda 16 yıllık bir tasarımın aktif hale geldiğini göreceksiniz.

Blogger Domain Değiştirme Sonrası 301 Yönlendirmesi
Resmin üzerine bir kez tıklayın ve daha büyük görüntüleyin.

Kod editörünü açtıktan sonra, <head> kodunun hemen altına, aşağıdaki kodu eklemelisiniz. Kırmızı ile işaretli bölgeye yeni alan adınızı yazmalısınız. Yani deneme.com yerine kullanacağınız alan adını. Ve daha sonra kaydediniz.

<script type="text/javascript">
var d='<data:blog.url/>';
d=d.replace(/.*\/\/[^\/]*/, '');
location.href = 'https://www.YENİALANADINIZBURAYAGELECEK.com' + window.location.pathname;
</script>

Şu anda, tüm teknik detaylar bitti. Yapmanız gereken tek şey, yeni alan adınızı web sitenize bağlamak. Bu işlemi de gerçekleştirdikten sonra, yeni alan adınızın Search Console kaydı gibi diğer işlemleri yapıp, yeni alan adınızın keyfini sürebilirsiniz.

Tüm işlemleri yapmanıza rağmen bazı sayfalar halen hata veriyor ve yönlendirme başarısız oluyorsa, Klasik şablon dışında herhangi bir tasarıma aynı işlemi uygulayın. 

bu siteye girip girip ağlıyorum, okuyucu dostum sen de hoş geldin

Yazıyı paylaş