Google’da Üst Sıralarda Çıkmak Mümkün Mü?

Benzer Konular

Google’da üst sıralara çıkarak arama motorlarından gelen organik trafiğinizi arttırabilirsiniz. Peki bunu nasıl yapabilirsiniz? Bu yazıda sizi sıkmadan ve teknik kavramlara boğmadan bu konuyu ele aldık.

SEO nedir

Google’da Üst Sıralarda Çıkmak Mümkün Mü?

İnternet siteleri ile haşır neşir olan ortalama bir webmaster sosyal medya trafiğinin veya refferal trafiğin kalıcı çözüm olmadığını bilir. Bunlar aslında taşıma su ile değirmen döndürmek gibidir. İşte tam olarak bu sebepten ötürü neredeyse her webmaster’in hayalidir Google’da üst sıralara çıkmak.

Peki bu mümkün mü? Eğer mümkünse bunu yapmak ne kadar zor? Zorluğu ne olursa olsun bu konuda neler yapmamız gerekir? İşte bu yazıda da bu konuyla alakalı, bunlar başta olmak üzere sorularınıza cevap vermeye çalışacağız. Bu konuda ilginç bilgiler, şaşırtıcı istatistikler ve özel teknikler bu yazıda siz kıymetli okuyucularına kavuşmak için bekliyor.

Organik Trafik Nedir? Neden Önemlidir?

İnternet sitenize arama motorlarından gelen trafiklere organik trafik denir. Google, Bing, Yandex, Yahoo gibi çeşit çeşit arama motoru bulunmaktadır. Arama motorlarından gelecek olan organik trafik, diğer trafik türleri gibi adeta taşıma su ile değirmen döndürmeye benzemez. Çünkü kurallara uyduğunuz taktirde arama motorlarından gelen trafik (dönem dönem farklılıklar gösterse de) daimidir.

Bu sebepten ötürü önceliğiniz sosyal medyadan veya diğer sitelerden ziyaretçi çekmek değil, arama motorlarındaki sıralamanızı iyileştirmeye çalışmak olmalıdır. Zira az önce de belirttiğimiz gibi arama motorları daha kaliteli, daha kalıcı ve daha doğal ziyaretçi gönderirler. Peki neden Google daha önemli? Aslında bu sorunun cevabı şu tabloda saklıdır:

Arama Motorları Pazar Payı
Arama Motorları Pazar Payı

Gördüğünüz üzere arama motoru pazarını Google bir başına domine etmiş vaziyettedir. Bu sebeple organik trafik miktarını arttırmaya çalışırken Google’ın kurallarına ve yönergelerine uygun olarak hareket etmeniz gerekir. Zira, yukarıdaki tablodan da göreceğiniz üzere kullanıcıların tamamına yakını Google kullanmaktadır.

Peki Google’da sıralamalarımızı iyileştirmek konusunda neler yapabiliriz? Gelin bir de buna göz atalım. Bu konuda sizin için hem yerli, hem de yabancı çok çeşitli kaynaklarda destansı uzunluklarda anlatılan bu konuyu olabildiğince çok kişinin anlayabileceği bir hale getirdik. Google’da üst sıralara çıkmak için yapmanız gereken üç şey; kaliteli ve özgün içerik üretmek, teknik alt yapıyı güçlendirmek ve SEO (arama motoru optimizasyonu: search engine optimization) çalışmalarını yapmaktır.

Nasıl Google’da Üst Sıralara Çıkılır?

Kaliteli ve Özgün İçerik: Özgün olmayan içerikler genellikle sıralama dahi almazlar. Sıralama alsalar dahi, kullanıcıların siteden hemen çıkmasına sebep olacağı için, yine de orta vadede dahi olsa kaybeden siz olursunuz. Bu sebeple özgün, kaliteli, kullanıcıyı okumaya sevk eden, (belki yer yer) eğlenceli içerikler üretmeniz gerekmektedir.

Spam ve Kalitesiz İçerikler Size Faydadan Çok Zarar Verirler
Spam ve Kalitesiz İçerikler Size Zarar Verir

Teknik Alt Yapı: Benzer bir durum hızlı açılmayan, mobil uyumlu olmayan siteler için de geçerlidir. Unutmayınız ki günümüz şartlarında kullanıcıların çoğu (yaklaşık %70’i) ileri teknoloji mobil cihazlardan gelmektedir. Ayrıca yeri gelmişken Google’ın mobil öncelikli indexlemeye geçtiğini de belirtelim.

Sitenizin açılma süresi de hayati derecede önemlidir. Araştırmalara göre eğer bu süre 3 saniyeden fazla ise, kullanıcıların yaklaşık %40’ı sitenize girmeden hemen çıkmaktadır. Bunun da hem arama motorlarındaki sıralamalar, hem kazançlarınız hem de sitenin itibarı konusunda ciddi olumsuz yansımaları olabilir.

SEO Çalışmaları: SEO kısaca arama motoru optimizasyonu demektir. SEO, Google’ın şu ana kadar açıkladığı bilinen 200’ün üzerindeki kritere göre içerik üretmek, alt yapıyı düzenlemek ve site dışı çalışmalar yapmak demektir. SEO’nun da kendi alt başlıkları mevcuttur:

- Teknik SEO (Hız, mobil uyumluluk, robots.txt dosyası, site haritası kullanılması, rel=cannonical etiketi kullanımı gibi çeşitli teknik faktörleri bünyesinde barındırır.)

- Site İçi SEO (Özgün ve kaliteli içerik üretmek, anahtar kelimeler kullanmak, URL yapıları ve başlık mimarisini düzenlemek gibi doğrudan site ile alakalı faktörleri bünyesinde barındırır.)

Site İçi SEO Google’da Üst Sıralamalar Elde Etmenize Yardımcı Olur
Site İçi SEO ile yükselin!

- Görsel SEO (Görsellerin gerek görüntü kalitesi, gerek anahtar kelime ve alt etiketi kullanımı, gerek de site hızına mani olmasını engellemek amacıyla yapılan çalışmaları bünyesinde barındırır.)

- Site Dışı SEO (Kendi siteniz haricindeki sitelerde sitenizin tanıtılması, ziyaretçi çekilmesi, başka sitelerin sizi önermesi ve mümkünse sitenize bağlantı vermesi gibi faktörleri kapsar.)

- Kullanıcı Deneyimi (2020 şartlarında adım adım doğan yeni trend budur. Kullanıcıya istediğini veren, uzun süreler kullanıcıyı sitede tutmayı başaran kullanıcı deneyimi açısından başarılıdır.)

Google’da üst sıralara çıkarak organik trafik arttırma konusunda yapılan çalışmaları genel olarak bu şekilde gruplandırabiliriz. Elbette bunlar hakkında detaylı bilgi almak istediğinizde, aslında bu konuların derya deniz olduğunu görebilirsiniz. Biz sizler için olabildiğince öz ve teknik kavramları olabildiğince azaltarak anlatmaya çalıştık.

Hem SEO, hem de site hızlandırma gibi webmaster konularında daha fazla bilgi almak istiyorsanız, hem kendi sitemizdeki alakalı içeriklere göz atabilir hem de https://technogezgin.com/ internet sitesinin, bilgisayar mühendisliği adlı kategorisindeki SEO ve site hızlandırma gibi webmaster konulu içeriklere göz atabilirsiniz. Orada da gerçekten detaylı, özgün, kaliteli ve uzun rehberler bulabilirsiniz.

bu siteye girip girip ağlıyorum, okuyucu dostum sen de hoş geldin

Yazıyı paylaş