Gerilla Pazarlama Nedir?

Benzer Konular

Gerilla pazarlama, insanların hiç alışkın olmadığı geleneksel yöntemlerin dışında daha az bütçe ile daha çok etkileşim alma odaklı bir pazarlama stratejisidir. Aynı zamanda Jay Conrad Levinson tarafından 1984 yılında yazılan bir pazarlama kitabının adıdır. Bu kavram, zamanla kitapta da anlatılan, geleneksel olmayan pazarlama ve promosyon kampanyaları için kullanılan genel bir isim olmuştur.

Gerilla Pazarlama Nedir?

İsmin çıkış noktası, bir savaş taktiği olan gerilla savaşından gelmektedir. Gerilla savaşı kısaca zayıf kuvvetlerin güçlüye karşı uyguladığı direniş savaşının unsurudur. Kentte olanı kentsel gerilla savaşı, kırsal olanı ise halk savaşı olarak bilinir. Tarihimizden örnek vermek gerekirse Kuvâ-yi Milliye güçleri örnek verilebilir. Gerilla pazarlama yöntemi ile benzer olduğu nokta ise, düşük bütçe ile maksimum kâr elde edebilmektir.

Bu pazarlama tekniğini geleneksel tekniklerden ayıran en büyük nokta bütçelerin farklılığıdır. Geleneksel pazarlama yöntemlerinde bütçe ile reklam doğru orantılı bir şekilde ilerlerken gerilla pazarlama tekniğinde bütçe dediğimiz kavram ağırlıklı olarak hayal gücü ve alışılmadık fikirlerden gelir. Başarılı bir uygulama ile pek çok geleneksel yöntemden daha çok verim alınabilir.

Gerilla pazarlama, daha çok düşük bütçeye sahip küçük dükkan ve girişimler tarafından kullanılsa dahi pek çok büyük firma akılda kalıcılığı arttırmak adına bu teknikten faydalanmıştır. Bununla birlikte bazı büyük firmalar yerel kampanyalarını duyurmak ve tanıtmak için de bu tekniği kullanabilmektedir.

Adidas gerilla pazarlama örneği

Her pazarlama tekniğinde olduğu gibi bu teknikte de olumlu ve olumsuz yönleri bulunmaktadır. Kısaca bunlardan da bahsedelim.

Gerilla pazarlamanın olumlu yönleri

Geleneksel yöntemlerin aksine daha az bütçe ile daha çok etkileşim alınabilir. Bu sayede tabiri caiz ise bir taşla birçok kuş vurulabilir. Aynı zamanda insanların aklında bir iz bırakarak daha verimli bir kitle oluşumuna fayda sağlayacaktır.

Gerilla pazarlamanın olumsuz yönleri

Gerilla pazarlamanın ilk dezavantajı tek başına çok yeterli gelmeme ihtimalinin daha fazla olmasıdır. Her ne kadar az bütçe fazla etkileşim olarak görülse de doğrudan sıcak para akşını sağlayacak bir teknik değildir. Bu sebeple beklenen etkiyi vermeyebilir.

Bir diğer dezavantaj ise her bölgede aynı etkiyi yaratıp yaratmayacağıdır. Yanlış bir analiz sonucu yapılan gerilla tekniği sizin girişiminize değil, daha önce benzer bir girişimde bulunmuş veya bölgede oldukça etkin olan başka bir girişimin işine yarayabilir. Bu durumda sizin yararınıza olması gereken bir çalışma size zarar verecek bir hale gelebilir.

Ancak tüm bunlara rağmen, gerilla pazarlama olmazsa olmazlardan biridir. Küçük işletmelerin yok olup gitmemesini, büyük şirketlerin rekabet eksikliğinden yapacakları hataları en aza indirgemesini ve çoklu rekabet düzeninin bozulmamasına yardımcı olmaktadır. Bu durumda kârlı çıkan hem tüketiciler hem de işletmeler olacaktır.

bu siteye girip girip ağlıyorum, okuyucu dostum sen de hoş geldin

Yazıyı paylaş