Ana iş parçacığı çalışmasını en aza indir

Benzer Konular

Bu yazıda, Pagespeed'in vazgeçilmezlerinden biri olan "Ana iş parçacığı çalışmasını en aza indir" sorununa çözüm bulacağız ve bu sorunun nedenlerinden bahsedeceğiz.

Ana iş parçacığı çalışmasını en aza indir

Ana iş parçacığı nedir?

Ana iş parçacığı, temelde arka planda yazılan kodların son kullanıcıya ulaştırma amacıyla dönüştüren sistemin adıdır. HTML, CSS ve javascript gibi yazılımları ayrıştırıp çevirerek kullanıcıya sunar.

Fakat kullanıcı işlem yapmasına rağmen kod yoğunluğundan ötürü sistem yüklenmez ya da geç yüklenirse, yani UX (kullanıcı deneyimi) açısından olmaması gereken bir durum ortaya çıkarsa karşımıza Ana iş parçacığı çalışmasını en aza indir sorunu olarak çıkar. Bu yazıda ise bu durumun sebeplerinden ve çözümlerinden bahsedeceğiz.

Ana iş parçacığı neden sorun yaratır?

Burada karşımıza özellikle gereksiz eklenmiş olan kod parçaları veya sıkıştırılmamış kodlar karşımıza çıkar. Bunlar ana iş parçacığına fazladan yük bindirirler ve bunun sonucu olarak da hem bu sorunu yaşar hem de sitenizde yavaşlamalar görürsünüz. Aynı zamanda haliyle kullanıcı deneyimi oldukça kötü etkilenir.

Bu yavaşlamalar her türlü kodun optimize edilmemesinden dolayı oluşabilir, sitenizin makyajı olan CSS veya sitenizin eklemleri olan javascript kodları ise bunların başında gelir. 

Ana iş parçacığı çalışmasını en aza indir sorunu çözümü

Sorunun çözümü ise aslında oldukça basittir. Öncelikle yapmanız gereken temel şeylerden birisi sitenizde yer alan önemli ve daha az önemli CSS ve JS kodlarını belirlemektir.

Ana iş parçacığı çalışmasını en aza indir

1- Bu ayrımı gerçekleştirdikten sonra daha az önemli sınıfındaki CSS ve JS kodlarınızı sıkıştırmalısınız. İnternete CSS&JS Minifier yazdığınız taktirde pek çok sıkıştırma sitesine erişebilirsiniz. Bu tarz siteler aracılığı ile kodlarınızı sıkıştırmalısınız.

2- Sitenizde yer alan gereksiz kodları tespit etmeli ve kaldırmalısınız. Bu her ne kadar zaman alan bir işlem olsa da sitenizin hızlanması ve ana iş parçacığı çalışmasını en aza indirmenizde kritik bir rol oynar. 

3- 3.taraf javascript kodlarını erteleyebilir ya da kullanmıyorsanız kaldırabilirsiniz. Sitenizi büyük ölçüde ferahlatacaktır. Aynı zamanda sitenizde yer alsa dahi kullanmadığınız yazı tiplerini de mutlaka kaldırın. Ve unutmayın ki önemli olan skor değil, kullanıcı deneyimidir. 

Bu yazıda her ne kadar tek bir sorundan söz ettiysek de, sitenizin hızlanması için oluşturulan dev bir içerik olan Profesyonel Bir Site Hızlandırma Rehberi adlı yazımıza da göz atmanızı şiddetle tavsiye ediyorum.

https://technogezgin.com/ana-is-parcacigi-calismasini-en-aza-indir/
https://oguzturk.net/yeni-google-page-speed-optimizasyon-rehberi/

bu siteye girip girip ağlıyorum, okuyucu dostum sen de hoş geldin

Yazıyı paylaş