EPS, Ai, PSD Formatları Nedir?

Benzer Konular

Grafik tasarım ile ilgilenen herkesin en az bir kez denk geldiği dosyalar olan .eps .ai ve .psd formatları nedir? Hangi format hangi programda açılır?

EPS, AI, PS Formatları Ne Demek?

Adobe Illustrator (AI), Adobe firmasının geliştirdiği vektörel çizim yazılımıdır. Formatları: ai, eps, pdf ve svgdir. 

Gelişmiş vektörel grafik çizim özellikleri ile öne çıkan bir yazılım olan Illustrator, artık grafik tasarım alanında tekelleşmiş bir yazılımdır. 10 sene öncesine kadar güçlü rakibi Macromedia firmasınca geliştirilmiş olan Freehand adlı program olan Illastrator, bu programın Adobe tarafından satın alınıp imha edilmesiyle tekel haline gelmiştir. Ta ki Corel Draw'a dek. 

Corel firmasının ürettiği Corel Draw yazılımı ise, Illustrator'ın en önemli rakibi olmakla birlikte genel olarak Windows ortamında tercih ediliyor ve ülkemizde genellikle sticker adı verilen çıkartmalar, kartvizit, davetiye gibi baskılı işleri üreten firmalarca kullanılıyor.

Illustrator ise artık eskisi gibi nadir kullanılmadığı ve Corel dışında rakibi olmadığı için 7'den 70'e herkesin kullandığı bir program haline gelmiştir.

10 sene önce Freehand - Illustrator ilişkisi artık Illustrator - Corel Draw şeklinde diyebiliriz.

Ülkemizde Illustrator, Corel'e göre daha çok kullanılmaktadır. Bunun pek çok sebebi olmakla birlikte, genelde insanlar grafik tasarım ile yüzeysel olarak ilgilendiği için sadece popüler uygulamaları kullanmakta ve mesleği merak eden kişiler ve mesleğin içindeki kişiler hariç çok kullanılmamaktadır.

EPS, Ai, PSD Formatları Nedir?
Illustrator'ın kullanımda olan son sürümü, Adobe CC 2020 ile 2020 Haziran'da gelen 24.2.1'dir.

.EPS uzantılı dosya Illustrator veya Corel Draw programlarda açabilirsiniz. Burada pek bir ayrım olmamakla birlikte genelde Corel'i tercih ettiğimi söyleyebilirim kendi adıma. AI dosya biçimini ise sadece Illustrator uygulamasında açabilirsiniz. Çünkü AI, Illustrator uzantısıdır ve yalnızca Illustrator üzerinde düzenleme yapılabilir.

Bu formatlar arasında en bilinen format olan PSD ise kısaltmasından da anlaşılacağı üzere Photoshop uygulaması veya kurulumsuz bir şekilde kullanılabilen Pixlr ile açılabilir ve düzenlenebilir. Renkli bir dökünman .EPS olarak kaydedilecekse olası baskı problemlerini önlemek için CMYK moduna geçirilmiş olmalıdır.

Şöyle bir özet geçecek olursak; .AI formatı Illustrator'a özgü olduğu için yalnızca bu program üzerinde açılabilir. EPS ise vektörel tabanlı uygulamalarda kullanıldığı için Corel Draw ve Illustrator üzerinde kullanılabilir. PSD dosyası ise sadece Photoshop ve bunun haricinde bir internet sitesi olan Pixlr üzerinde açılabilir.

bu siteye girip girip ağlıyorum, okuyucu dostum sen de hoş geldin

Yazıyı paylaş