SEO uzmanı nasıl olunur? SEO uzmanları ne kadar kazanır?

Benzer Konular

SEO, Search Engine Optimization kısaltmasıdır. Türkçesi ise arama motoru optimizasyonudur. Bu optimizasyon çalışmalarını yapan kişilere ise SEO uzmanı ve SEO danışmanı unvanı verilir. Son zamanlarda medya sektöründe de yeni yeni oluşan bir diğer mesleki alan ise SEO editörüdür. Bu ünvana sahip kişiler SEO’ya uyumlu içerik üreterek, sitelere organik trafik sağlar.

SEO Nedir

SEO uzmanı ne iş yapar?

SEO uzmanları, web siteleri site içi (onpage SEO), site dışı (offpage SEO) ve teknik SEO çalışmalarını yürüten kişilere denir. Bu kişiler şirketlerde, ajanslarda ve uzaktan danışmanlık şeklinde hizmet vermektedirler. SEO uzmanı, siteleri inceler ve Google Analytics, Google Search Console, SEMrush, Screaming Frog, Ahrefs gibi araçlarla sitelerin anahtar kelime, içerik ve rakip analizlerini yapar ve aksiyon alması için site yöneticilerine iletir.

SEO uzmanları arama motorlarında 1’inci sıra garantisi verir mi?

Kesin bir ifadeyle cevap hayırdır. 1’inci sıra garantisi veren SEO uzmanı, uzman değildir. Tabi ki kastettiğim kelimeler, uzun kuyruklu ve aranma hacmi düşük anahtar kelimeler değildir.

Google kimseyle anlaşma yapmaz. Sıralamalar da manuel olarak değil algoritmalar tarafından yapılır. Doğruluk payları %100’e varan parametreler sayesinde web site kalitesini algılayan, çözümleyen, filtreleyen ve onları yeniden sıralayan Google algoritmaları oldukça gelişmiştir. 

Bu nedenle web sitelere uygulanan hedef kitle odaklı, doğru, doğal, özgün, fark yaratan, organik trafiği artıran, etkileşime zemin hazırlayan, kaliteli SEO çalışması yapan kullanıcıları, Google’ın ödüllendirme garantisi vardır. Bu da ancak iyi SEO çalışmalarıyla mümkündür.

SEO uzmanı nasıl olunur?

SEO Uzmanı

Bu sorunun cevabını bir çok markaya danışmanlık yapan ve bir grup bünyesinde çalışmalarına devam eden SEO uzmanı Cengiz Gönültaş ile konuştuk. Gönülaş, şunları söyledi:

"Şirketlerin dijital pazarlama departmanında, SEO ajanslarında ya da kendileri bir site kurarak sektöre giriş yapılabilir. Bununla beraber okumalar ve denemeler bu işin en önemli kısmıdır. Orta seviye ingilizce ve başlangıç seviyesi yazılım bilmek gerekir. 

Yabancı bloglar ve Google blog takip edilebilir. Google tarafından yapılan algortima güncellemeleri iyi incelenmeli ve gelişmeler yakından takip edilmelidir. Linkedin gibi kanallarda SEO uzmanları takip edilebilir, uygun bir uslüp ile sorular sorulabilir. Google Analytics ve Google Search Console üzerinden veri okumalarını bilmekte analiz için çok önemlidir."

SEO uzmanları ne kadar kazanır?

Bu sorunun net bir cevabı yoktur. Ancak sektörde 3-5 yılını geçirmiş kişiler ortalama 7-10 bin TL civarında para kazanabilirler. Bu ücret kişinin çalıştığı kuruma, aldığı danışmanlık işleri, tecrübe ve sektöre göre farklılık gösterebilir. Bir SEO danışmanının aylık 40-50 bin TL kazanıyor olmasına da şaşırmamak lazımdır. Ne kadar profesyonellik ve çevre, o kadar kazanç demektir.

SEO hizmeti alırken nelere dikkat edilmelidir?

SEO hizmeti için ön araştırmalar yapılmalıdır. Şirketlerin ya da şahısların işinde uzman, referanslı, güvenilir marka gibi sektöre hâkim konumda olması gerekir. Abartılı ve hızlı şekilde vaatlerde bulunmak bu sektörün uzak olduğu şeylerdir. SEO bir marantondur. Tempoyu koruyarak koşuyu bırakmamak başarının sırrıdır.

Söz verdiği hizmeti sunabilen, ekibiyle ya da tek başına yeterli donanıma sahip olan, uzun SEO sürecinde gerekli inceleme, kontrol, takip ve güncellemeleri yapmaya vakıf olanlar arasından tercih yapabilirsiniz.

bu siteye girip girip ağlıyorum, okuyucu dostum sen de hoş geldin

Yazıyı paylaş